Най-малко 12 палестинци убити от израелски танкове в Газа
Най-малко 12 палестинци убити от израелски танкове в Газа / снимки: БГНЕС

Израелската армия е разделила Ивицата Газа на две през центъра на анклава – от източната граница с Израел до брега на Средиземно море, предаде агенция РИА Новости.

Започналото в събота израелско настъпление се разгръща в пет направления. Израелски военни части действат в или около северните градове Бейт Ханун, Бейт Лахия и Джебалия, в град Рафах на границата с Египет и в южните и централните предградия на най-големия град в палестинската територия – Газа.

Телевизии излъчват кадри с израелски войници, които се придвижват в колона по един, предаде АП. Тяхното напредване е предшествано от артилерийски обстрел.

Най-малко 12 палестинци бяха убити тази сутрин при стрелба на израелски танкове в северната част на Ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позовава на палестински лекари и очевидци. Поне две от жертвите са бойци на групировки. Повечето убити обаче са цивилни, включително четирима членове на едно семейство, чиято къща била поразена от танков снаряд.

По официални палестински данни броят на убитите от началото на сухопътната операция палестинци е девет. Местните власти обаче сами признават, че тези числа не отговарят на реалната картина, а израелската армия говори за десетки убити или ранени палестински бойци. По израелски данни са били ранени 30 израелски военнослужещи, двама от които тежко.

Хамас твърди, че е пленило двама израелски войници в Ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позовава на радиото и телевизията на палестинското ислямистко движение.

По-рано две арабски сателитни телевизия – дубайската Ал Арабия и катарската Ал Джазира, съобщиха, че военното крило на Хамас "Бригади Изедин ал Касам" държи един израелски военнослужещ.

В отговор израелската армия заяви, че не разполага с информация за отвлечени в Ивицата Газа нейни войници. "Доколкото знаем, това не е вярно", заяви високопоставен израелски военен в коментар на твърденията на Хамас.

Израелски сухопътни части навлязоха в Ивицата Газа в събота вечер. (БТА)