/ getty images
Най-известната двойка в света на италианските знаменитости - рапърът Федец и фешън блогърката Киара Ферани - са привлечени от правителството в Рим, за да разпространяват послания за превенция на коронавируса, предаде ДПА.

Италианският премиер Джузепе Конте призова бляскавата двойка на помощ докато правителството му се бори да овладее рязкото разрастване на заразата всеки ден.

Италианската служба за гражданска защита съобщи за 10 874 нови случаи на коронавирус днес, при 5901 седмица по-рано и 2677 преди две седмици.

Във видео в Инстаграм, разпространено днес в социалните и традиционните медии, Федец обяснява, че в неделя Конте неочаквано се обадил по телефона на него и съпругата му.

Федец, който говори от Милано - градът в епицентъра на италианската криза с Covid-19 - каза, че премиерът е поискал да помогнат "да бъде насърчено населението, включително по-младите хора, да си слагат предпазни маски". Във видеото рапърът казва още: "Хора, в много, много деликатна ситуация сме и Италия най-категорично не може да си позволи нова карантина". "С един простичък жест бихме могли някак да избегнем един от най-лошите сценарии, които преживяхме през последните месеци: така че, моля ви, хора, носете маска", добавя Федец.

Федец и Киара, които имат над 32 милиона последователи в Инстаграм, са много активни в благотворителните усилия срещу коронавируса.
През март двойката отправи онлайн призив, който събра близо 4,5 милиона евро за ново интензивно отделение в болница "Сан Рафаеле" в Милано.
В края на февруари Италия беше първата западна държава, поразена от пандемията. Сега, както и други европейски страни, тя се бори с втора вълна на болестта.

Правителството въведе нови национални мерки като задължително носене на маски на открито, но изключва общонационална карантина и вместо това призовава за ограничения в конкретни огнища на заразата.

И през първата, и през втората вълна на коронавируса областта Ломбардия с център Милано е най-тежко засегната. Местните власти планират въвеждане на вечерен час от 23 ч. до 5 ч., който влиза в сила от четвъртък.

Южният регион Кампания с център Неапол, където ситуацията също беше критична, ще въведе сходни мерки от петък.
БТА