болница
болница / БТА
92 са вече загиналите при пожара в болница в иракския град Насирия, където са били лекувани пациенти с коронавирус. Над 100 човека са ранени, съобщи държавната Иракска информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Близо до градската морга в Насирия, на около 300 километра южно от столицата Багдад, се събраха гневни хора, обвиняващи местните власти в небрежност.

болница
БТА


Десетки загинаха и бяха ранени при пожар в багдадска COVID болница

По първоначални данни огънят пламнал, след като искри от неизправен кабел подпалили кислородна бутилка, която е експлодирала, казаха представители на полицията и службата за гражданска защита. Това е втората по рода си трагедия в Ирак само за три месеца. Президентът Бархам Салих каза днес, че и двата инцидента са били "причинени от корупцията".
 

болница
БТА

През април при подобна експлозия в Багдад в болница с пациенти с коронавирус загинаха най-малко 82 човека, а 110 бяха ранени.
Според ръководителя на иракската Комисия за правата на човека Али Баяти новата трагедия е показала колко неефективни продължават да са мерките за безопасност в здравната система в страната.

Здравният министър на Ирак подаде оставка след големия пожар в болница

болница
БТА

Министър-председателят Мустафа ал Казими нареди временно да бъдат освободени от длъжност и арестувани началниците на здравеопазването и службата за гражданска защита в Насирия, както и директорът на болницата, в която избухнал пожарът.
БТА