82 са жертвите на взрива и последвалия пожар в COVID болница в Багдад. Ранените са повече от 100. Причината за тежкия инцидент е експлозия на кислородни бутилки.

Кадри от социалните мрежи са запечатали момента, в който пожарникари се опитват да потушат пламъците, докато хора панически бягат от сградата.



„Първо се чу експлозия, започна от тук. Вторият взрив избухна там. Пожарът се разпространи, все едно гориво. Димът достигна брат ми. Той е болен, но аз го изведох на улицата.



После се върнах и се изкачих горе. 
До последната врата, която не гореше. Намерих едно момиче, около 19-годишно, да се задушава, щеше да умре. Сложих я на рамо и изтичах надолу. Хората скачаха. Лекари падаха по колите. Всички скачаха”, разказва очевидецът Ахмед Заки.

13 души загинаха при пожар в болница за лечение на COVID-19 в Индия

По първоначална информация, огънят е избухнал в интензивното отделение, когато в него имало около 30 тежко болни пациенти. Премиерът на Ирак нареди да бъдат арестувани шефът на болницата и началникът на охраната заради немарливост.



„Събудиха ме малко по-късно. Димът беше много гъст, а бутилките с кислород гърмяха. Успях да изляза от болницата, но мислех, че са извели и чичо ми. Мислех си - след като ме събудиха мен, значи са го извели и него. Но след като излязох, се обърках. Казаха ми - всички са още вътре, никой не е излязъл”, разказва Мохамед Али.



В изявление, иракското правителство нарече инцидента „престъпление срещу пациентите, изтощени от COVID-19”. Броят на заболелите в страната нараства от февруари насам, а тази седмица подмина един милион заразени и повече от 15 000 починали.
nova.bg