/ Gulliver/Getty Images
Над 85 хиляди жители на т.нар. Луганска народна република в Източна Украйна получиха руско гражданство по съкратена процедура, съобщи днес вътрешният министър на самопровъзгласилата се република Игор Корнет.

"Още малко повече от 15 хиляди граждани очакват решения по подадените от тях документи", добави Корнет, като изрази увереност, че и за тях въпросът ще бъде решен положително в най-скоро време и те ще станат граждани на Руската федерация, предаде ТАСС.

Тръмп уволни заместник-министър на отбраната, одобрил военна помощ за Украйна

Според него към сегашния момент в руските миграционни служби са подадени над 101 хиляди комплекта документи за предоставяне на руско гражданство, които се обработват. По 10-11 автобуса на ден с по 50 души всеки тръгват и хората си получават паспортите, каза министърът. Корнет отбеляза, че в гъстонаселените райони на Луганск са били открити допълнителни поделения на миграционната служба, където местните хора подават документи за руско гражданство, увеличен е броят на служителите.

Съветник на Путин напуска президентската администрация

На 24 април миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, определящ кои категории лица, "по хуманитарни съображения", имат право да подадат молби за получаване на руско гражданство по съкратена процедура. Указът се отнася за граждани на двете източноукраински области - Донецка и Луганска, които са под контрола на руските сепаратисти. Новите нови паспорти се получават в съседната руска Ростовска област.
БТА