Грузинската полиция задържа 66 души край парламента в Тбилиси по време на митинг, събрал противници на законопроекта за "чуждестранните агенти", предадоха световните агенции, като се позоваха на министерството на вътрешните работи.

В съобщението се уточнява, че тези хора са задържани за дребно хулиганство и неподчинение на служители на реда, а данни за нарушенията ще бъдат представени на съдебните власти в сроковете, предвидени от закона.

Грузинските власти прибегнаха снощи до употреба на сълзотворен газ и водни оръдия около сградата на парламента, за да разпръснат протестиращи, които се обявяват срещу законопроект, предполагаемо застрашаващ свободата на печата. Текстът, приет на първо четене, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се регистрират като "чуждестранни агенти".

Побой и скандали в грузинския парламент (ВИДЕО)

Според вътрешното министерство в размириците са пострадали 50 полицаи, а някои от тях все още са на лечение в медицински заведения. Образувано е наказателно дело за нападение срещу служители в полицията и системата за изтърпяване на наказания, както и за нанасяне на материални щети.

Основната опозиционна партия в Грузия призова за нов протест днес в Тбилиси, предаде Франс прес. Новият протест ще бъде в 15 ч. местно време на булевард "Руставели". 

"Протестите ще продължат всеки ден до победата", казва Ника Мелия, представител на Единното национално движение, опозиционната партия,  създадена от бившия президент  Михаил Саакашвили, който се намира сега в затвора в Грузия.
 
Андрей Шарков/БТА