Над 50 000 демонстранти от опозицията протестират в Киев
Над 50 000 демонстранти от опозицията протестират в Киев / снимка: Guliver/Getty Images

Над 50 000 демонстранти от опозицията се събраха днес в центъра на Киев, окупиран от протестиращите от началото на най-тежката криза в историята на независима Украйна, предаде кореспондент на АФП. Основните опозиционни водачи Виталий Кличко и Арсения Яценюк, завърнали се от Мюнхен, бяха приветствани от множеството при появата си на трибуната.

Междувременно украинската опозиция поиска международно посредничество в преговорите си с президента Виктор Янукович, за да „избегне различия в интерпретациите”, съобщава АФП. Въпросът е бил повдигнат вчера на Международната конференция за сигурността в Мюнхен, където ръководителите на американската, френската и германската дипломация се срещнаха с представители на опозицията в Украйна, съобщи в Киев лидерът на партия УДАР Виталий Кличко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той призова за безусловно освобождаване на протестиращите, задържани с обвинение за участие в безредици.

Днес в Украйна влезе в сила закон, който прави това възможно само, ако опозицията изпълни три условия за ограничаване на протестите, уточнява БТА.

Парламентарната опозиция обаче възнамерява през следващата седмица да се пребори за отменянето на приетия на 29 януари закон за амнистия на участниците в масовите акции, а също за пълен „рестарт” на властта, предаде Интерфакс. „В парламента ще се борим за преразглеждане на т.нар. закон за амнистия. Той трябва да бъде отменен и да бъде приет друг - с безусловно освобождаване на заложниците” (арестуваните по време на протестите), заяви лидерът на партия „УДАР” Виталий Кличко по време митинга на Майдана в Киев.

Лидерът на „Баткившчина” Арсений Яценюк се изказа за създаване на международна комисия за разследоване на „престъпленията на антинародната власт”. Лидерът на общественото движение „Трета Украинска република” Юрий Луценко заяви, че властта трябва да бъде „рестартирана изцяло”.

Според него не може в правителството да влязат само неколцина представители на опозицията, за да прикриват действията на сегашната власт в другите органи на властта, като прокуратурата, данъчната и други служби.

Лидерите на опозицията са поискали финансова помощ от Запада, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване пред митинга на лидера на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк, който също беше част от опозиционната делегация на конференцията в Мюнхен. Яценюк уточни, че западните партньори на Украйна са готови да предоставят помощта при условие, че властта бъде върната на народа. Яценюк поиска промяна в конституцията за ограничаване на президентските пълномощия.

Президентът на Украйна Виктор Янукович утре се връща на работа след болнично лечение на остро респираторно заболяване, предадоха световните агенции. „След завършване на необходимия курс на лечение президентът се чувства добре”, посочва пресслужбата на държавния глава, цитирана от ИТАР-ТАСС.