/ iStock/Getty Images
Експлозия близо до афганистанското министерство на външните работи в столицата Кабул отне живота на над 20 души, предаде Франс прес, като се позова на служител на ведомството.

Той заяви пред агенцията, че е видял "между 20 и 25 жертви", като уточни, че не може да потвърди дали тези хора са мъртви.

"Бях в колата си, когато видях мъж с (автомат) "Калашников" на рамо и носещ сак. Той мина близо до автомобила ми и след няколко секунди отекна мощна експлозия. Видях как този мъж се самовзриви", разказа цитираният служител на афганистанското външно министерство, представил се пред АФП като шофьор на име Джамшед Карими.

Представител на талибаните, които взеха властта в Афганистан през август 2021 г., също заяви, че атентатор самоубиец се е опитал да влезе в сградата на министерството в столицата Кабул. Нападателят се самовзривил, когато бил открит от охраната.

Говорителят на полицията в Кабул Халид Задран потвърди, че е станала експлозия, която е взела жертви, предаде Ройтерс. Той не посочи конкретни числа.

Управляващите в Афганистан талибани са изправени пред ислямистки бунт. През последните месеци екстремисти взеха под прицел ключови обекти, сред които посолствата на Русия и Пакистан. Отговорност за тези и за редица други нападения пое местният клон на групировката "Ислямска държава", отбелязват Ройтерс и АФП.
Николай Станоев/БТА