/ снимка: Guliver/Getty Iamges
Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е събрала над 500 млн. записа на телефонни разговори на американци миналата година, което е тройно повече, отколкото през 2016 г., предаде Ройтерс, като се позова на доклад на американското Национално разузнаване, публикуван вчера.
 
Сноудън създал калъф, който показва кога данните от телефона се следят

Увеличението от 151 млн. на 534 млн. записа е осъществено през втората година от функционирането на нова система за следене, въведена в агенцията, след като през 2015 г. американските законодатели приеха закон, който цели да ограничи способността й да събира големи количества данни. Каква е причината за скока в количеството събрана информация не е съвсем ясно.
 
Сноудън работи като програмист, показа приложение за мобилни телефони

Данните обаче са несравнимо по-малко от милиардите записи дневно, събирани при старата система на АНС за следене, станала публично достояние след разкритията на бившия служител на разузнаването Едуард Сноудън през 2013 г.
 
Събраните от АНС метаданни съдържат телефонни номера и времето на дадено обаждане, но не и съдържанието на разговора, отбелязва Ройтерс.
БТА