Сноудън създал калъф, който показва кога данните от телефона се следят
Сноудън създал калъф, който показва кога данните от телефона се следят / Guliver/Getty Images

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън е създал специален калъф за телефон, който може да показва кога мобилното устройство предава данни, които могат да са наблюдавани.

Калъфът, който носи името „самоанализиращ уред" (introspection engine), се свързва с различните радио трансмитери на телефона, показвайки на неговия собственик кога мобилна, интернет или блутуут връзка се използва за споделяне или получаване на информация.

Средството е създадено в сътрудничество между Сноудън и проектантът Андрю „Бъни" Хуан, пише британският в. "Гардиън".

Не хората решават дали са направили нещо лошо, а правителствата

Първоначалният макет на „самоанализиращия се уред" представлява калъф, който покрива половината телефон. Върху него има малък монохроматичен дисплей, който показва дали телефонът е „тъмен", т.е. не служи за предаване на информация, или е активен. Калъфът също така може да зарежда батерия на айфон и да покрива задната камера.

Възможно е уредът да бъде разработен като ключ, който да изключва захранването на телефона, щом засече предаване на информация.

За момента „самоанализиращият се уред" е само научен проект и е далеч от масовото производство.

ФБР и АНС няма да допуснат непробиваеми мобилни телефони на пазара

„Ако имате включен телефон в джоба си, то значи се създава траен запис на вашето движение", каза Сноудън по време на жива връзка в рамките на събитие на Медийната лаборатория към Масачузетския технологичен институт.

„В резултат на начина, по който клетъчната мрежа работи, вашият телефон постоянно разпръсква във въздуха чрез радиосигнал своята уникална идентичност, която ви идентифицира пред вашия мобилен оператор, но също така може да бъде прихваната докато се движи във въздуха от трети страни", допълни той.

Телекомуникационен гигант помагал на АНС за следенето

Повечето смартфони прекъсват предаването на интернет, блутуут и мобилен сигнал, когато са в т. нар. самолетен режим, но според Сноудън и Хуан на това не може да се разчита.

Зловредни програми, разпространявани от хакери на достъпни за частни лица цени, могат да активират радиосигналите без абсолютно никаква идентификация на интерфейса на потребителя", пишат двамата в описанието на своя проект.

За момента калъфът е разработен само за телефоните на компанията Apple, но той би могъл да бъде адаптиран и към други смартфони.

Източник: БГНЕС