/ gettyimages.com
Президентът Доналд Тръмп e дал номера на мобилния си телефон на световни лидери и ги е насърчил да звънят направо на него. Това е необичайно предложение, което нарушава дипломатическия протокол и поражда опасения за сигурността и секретността на комуникациите на главнокомандващия на въоръжените сили на САЩ.

Тръмп е приканил лидерите на Канада и Мексико да му звънят на мобилния, казват бивши и настоящи американски представители, запознати отблизо с тази практика. Според тях само канадският премиер Джъстин Трюдо се е възползвал досега от тази възможност.

доналд тръмп
gettyimages.com

Тръмп си е разменил телефонните номера с френския президент Еманюел Макрон, когато двамата са разговаряли по-рано този месец, веднага след изборната победа на Макрон, каза френски представител, който отказа да коментира дали Макрон възнамерява да използва линията.

Бивш американски министър предполага, че в "Тръмп тауър" е имало подслушване

Всички тези официални лица пожелаха анонимност, защото не са упълномощени да разкриват съдържанието на разговорите. Нито Белият дом, нито канцеларията на Трюдо отговориха на молбите за коментар.

"Вашингтон пост": Зетят на Тръмп търсел секретен канал за комуникации с Москва

Идеята световните лидери да се обаждат един на друг по мобилни телефони може да изглежда нещо най-обикновено в съвременния мобилен свят. Но в дипломацията, където телефонните разговори между лидерите са старателно подготвени, това е поредното съществено нарушение на протокола от страна на президента, който изразява недоверие към официалните канали. Формалностите и дисциплината в дипломацията са голямо неудобство за Тръмп, който преди да поеме поста бе дълго време достъпен по мобилен телефон и се възприемаше като свободно движещ се, импулсивен човек, сключващ сделки.

ФБР: Не съществува пълна неприкосновеност на личния живот


Обикновено президентите провеждат разговорите си по някоя от обезопасените телефонни линии, вкл. тези в "ситуационната стая" или Овалния кабинет на Белия дом или в президентската лимузина. Даже и ако Тръмп използва служебния си мобилен телефон, неговите разговори може да бъдат подслушвани, особено от чуждестранни правителства, казват експерти по националната сигурност.

доналд тръмп
gettyimages.com

"Ако говориш по отворена линия, това е отворена линия, което означава, че онези, които имат възможност да следят тези разговори, го правят", казва Дерек Чолет, бивш съветник в Пентагона и служител в Съвета за национална сигурност, който понастоящем работи в Германския фонд "Маршал" на САЩ. По думите му президентът "не носи със себе си защитен телефон". "Ако някой се опита да те шпионира, тогава трябва да допускаш, че всичко казано от теб се слуша от другите".

Няма доказателства за твърдението на Тръмп, че е бил подслушван от Обама

"Ако вие сте Макрон или лидер на която и да е друга страна и получите мобилния номер на президента на Съединените щати, има основания да се допусне, че веднага ще го предадете на своите разузнавателни служби", казва Ашли Дийкс, професор по право в Университета на Вирджиния, която е работила в Държавния департамент като помощник правен съветник по политически и военни въпроси.

доналд тръмп
gettyimages.com

Заради тази си практика Тръмп може да бъде обвинен в лицемерие. По време на цялата си предизборна кампания миналата година той натякваше на съперничката си от демократите Хилари Клинтън, че е използвала частния си имейл, докато е била държавен секретар. И настояваше, че тя не трябва да получава достъп до класифицирана информация, защото до нея може да стигнат враговете на САЩ.
БТА