Директорът на ФБР Джеймс Коми
Директорът на ФБР Джеймс Коми / Guliver/Getty Images
ФБР: Не съществува пълна неприкосновеност в личния живот
92857
ФБР: Не съществува пълна неприкосновеност в личния живот
  • ФБР: Не съществува пълна неприкосновеност в личния живот
В САЩ не съществува абсолютна неприкосновеност на личния живот. Предупреждението дойде от директора на ФБР Джеймс Коми. Така например съдия може да задължи който и да е да свидетелства за личните си разговори, дори за спомените си.

Тръмп с остри критики към ФБР

По време на конференция за киберсигурността директорът на ФБР изнесе данни, според които за последните четири месеца на миналата година Бюрото законно е нарушило или поне се е опитало да наруши личния живот на американците: „В Америка не съществува абсолютна неприкосновеност на личния живот. Няма място в страната, което да е извън обсега на съдебната дейност“.

За този период законно са били събрани близо 3 000 устройства в криминални разследвания и разследвания, свързани с тероризъм и контраразузнаване. ФБР обаче не е могло да отвори почти половината от тях.

Директорът на ФБР Джеймс Коми
Guliver/Getty Images

По време на конференцията Коми обясни, че при определени обстоятелства на всеки може да се наложи да дава показания в съда за личните си комуникации:

„Дори разговорите ни със съпруга или съпругата, с духовниците, с адвокатите ни не са абсолютно неприкосновени в Америка. При определени обстоятелства един съдия може да задължи всекиго да даде показания в съда за тези много лични разговори“.

Директорът на ФБР все пак успокои, че желанието за неприкосновеност на личния живот и сигурността не трябва да бъдат разглеждани като несъвместими и да се жертва едното за сметка на другото.

Няма доказателства за твърдението на Тръмп, че е бил подслушван от Обама

Ръководството на Коми е белязано с противоречив резултат от разследването на имейл скандала с Хилари Клинтън и обвиненията на Доналд Тръмп, че е бил подслушван. Въпреки това директорът на ФБР заяви, че планира да изкара пълен 10-годишен мандат на поста.