Русия обеща "да направи всичко" за освобождаването на задържания вчера в Киев руско-украински журналист на РИА Новости Украйна Кирило Вишински, предаде АФП.



"Русия ще направи всичко, за да бъде освободен този руски гражданин, и подобни действия срещу други представители на медиите, били те руснаци или работещи за руски медии, да не се повтарят", заяви по телевизията говорителят на руската дипломация Мария Захарова. "Украйна продължава упорито да провежда политика на репресии спрямо медиите", уточни тя.
 
Украинските служби за сигурност претърсиха вчера в Киев офиса на руската обществена информационна агенция РИА Новости и арестуваха журналиста и главен редактор на агенцията в Украйна Кирило Вишински, обвинен в "държавна измяна" - престъпление, наказуемо с до 15 години затвор.
 

БГНЕС


Журналистът беше прехвърлен днес в град Херсон, Южна Украйна, където съд ще реши в четвъртък дали той ще влезе в затвора преди процеса.
 
"Моят клиент счита случващото се за провокация и тормоз. Той отрича обвиненията, повдигнати срещу него", заяви за АФП адвокатът на журналиста Андрий Домански. "Обвиненията са за случили се през 2014 г. неща. Защо за четири години не се е случило нищо и защо всичко се случва сега, когато ще започне кампанията за президентските избори? Жалко е", уточни защитникът.
 


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди днес, че Русия "категорично не може да допусне да се извършват подобни действия", подчертавайки в същото време, че работещите в Русия украински журналисти няма от какво да се страхуват.
 
Европейският съюз заяви, че "всяка страна има правото да защитава своята национална сигурност и гражданите си", но единствено "като спазва изцяло основните права и свободи". Говорителят на американската дипломация Хедър Науърт потвърди, че САЩ "приемат сериозно" ситуацията, приканвайки властите в Киев да "вземат мерки в съответствие със закона" и най-вече с международното право относно правата на човека.
 


Възприемайки по-критичен тон, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази своята "дълбока загриженост", призовавайки Киев да "спазва международните правила", отнасящи се до свободата на печата. Съветът на Европа заяви, че е "загрижен от последствията, които повтарящите се задържания на журналисти в Украйна могат да имат за свободата на печата" в страната.
БТА