/ iStock/Getty Images
Москва е разтревожена от растящото напрежение в Персийския залив и реалните перспективи за военен сблъсък между САЩ и Иран на фона на въздушните атаки срещу петролни обекти в Саудитска Арабия. Това заявява пред "Известия" Константин Косачов, председател на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Руският сенат подчертава, че федерацията ще приканва всички участници в тази ситуация да се въздържат от радикални стъпки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши по-рано, че може да нанесе удар по виновника за атаките, напомня вестникът. Според негови експерти обаче американският лидер едва ли ще реши да започне пълномащабна война година преди следващите избори за държавен глава - естествено, ако все още планира да влезе в историята като президент-миротворец.

Русия продава на Индия С-400 за над 5 милиарда долара

В краткосрочна перспектива ситуацията около Саудитска Арабия ще спомогне за повишаване на цените на петрола, което може да е изгодно за Русия като петролодобивна държава. Но евентуалната дестабилизация на Иран в случай на конфликт ще лиши Москва от един съюзник, а може да предизвика и изостряне на ситуацията в Сирия, където са доста силни позициите на Техеран, предупреждава "Газета".

Рияд се оказа уязвим за "петролни" диверсии и саудитското небе може да бъде поверено на руски зенитно-ракетни системи С-400, пише "Независимая газета".

Русия разположи в Арктика модерни системи за противовъздушна отбрана

След атаките Саудитска Арабия може да потърси от Русия помощ за подсилване на противовъздушната си отбрана, допуска дипломатически източник от Съвета за сътрудничество в залива, където влиза и кралството. Арабският дипломат, непожелал да назове страната си, разглежда С-400 "сред първите варианти" за Рияд в днешната обстановка.

На пресконференция в Анкара след тристранна среща на лидерите на Русия, Турция и Иран президентът Владимир Путин предложи Саудитска Арабия да купи руски противоракетни системи С-300 или С-400, за да брани територията си от нападения срещу петролната инфраструктура, напомнят издания от федерацията.

Русия има готовност да засили нивото на сигурност в саудитските рафинерии - такъв сигнал отправи, според "Независимая газета", министърът на енергетиката Александър Новак.

Перспективите Рияд да купи С-400 се диктуват и "от логиката на събитийния развой в Близкия изток" - наскоро системите "предизвикаха интереса на Багдад след зачестилите атаки срещу иракски военни обекти, приписвани на Израел", обяснява всекидневникът.

Доставиха и втората пратка с компоненти на С-400 за Турция (ВИДЕО)

"Едва ли обаче в днешните условия Саудитска Арабия ще предприеме някакви стъпки срещу Иран или Ирак", отбелязва дипломатическият източник на "Независимая газета".

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество съобщи през февруари, че Москва и Рияд продължават преговорите за влизане в сила на договора за доставка на С-400 за кралството от май 2017 г. До края на годината впрочем Русия и Саудитска Арабия ще имат шанс да обсъдят потенциалната сделка на най-високо равнище. Неотдавна Путин потвърди, че тази есен ще посети Рияд по покана на крал Салман, добавя изданието.

"Западните технологии за ПВО се провалиха на най-важния си изпит" - Саудитска Арабия се оказа неспособна да защити главното си богатство от полуграмотни терористи, пише "Взгляд".
Експерти разглеждат самото предложение на Путин като закачка със САЩ, чиито системи за ПВО/ПРО, макар и скъпи, фактически демонстрираха ефективност едва от 10 на сто, отбелязва специализираното онлайн издание "Авиа".

Саудитската противовъздушна отбрана и преди е демонстрирала слаба боеспособност, като редовно е допускала ракетни удари на хусите. Поредната атака стана развитие на тази тенденция, коментира "Известия".

Рекорден скок на петролните цени след атаките по рафинерии

Проблемът става приоритетен с оглед зависимостта на саудитската икономика от безотказната работа на петролната инфраструктура. Това налага сътрудничество с Русия като единствената страна, способна да достави "под ключ" модерна ешелонирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО/ПРО), при все че това сътрудничество ще зависи от много политически фактори, заявява всекидневникът.

В статията се изброяват ред слабости, каквито притежават според "Известия" саудитските сили за ПВО/ПРО, въоръжени по-специално с американски зенитни ракетни системи "Пейтриът" и ТААД. Посочват се и предимства, каквито би осигурила според вестника "потенциалната руска оферта" въз основа на "изцяло мобилни" комплекси.
БТА