/ iStock/Getty Images
Цените на петрола се повишиха рекордно тази сутрин след атаката срещу двете петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Доналд Тръмп обвини за нападенията Иран и предизвика нови опасения, че военен удар срещу страната е неизбежен, отбелязва АФП.

Експлозии разтърсиха две саудитски петролни инсталации (ВИДЕО)

Фючърсите Бренд скочиха с 12 долара в първите минути на търговията – най-големият скок от създаването им през 1988-ма година. Това е увеличение с 20%, докато западно-тексаският суров петрол скочи с повече от 8 долара или с 15%, пише АФП.

Малко по-късно и двете позиции понижиха цените си, но въпреки това се задържаха на 10% по-високи нива.

Нападението от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хусити срещу двете саудитски рафинерии на държавната Aramco ефективно блокираха 6% от световните доставки на петрол.

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии (ВИДЕО)

В неделя президентът Доналд Тръмп обяви, че е готов да отговори на атаката, докато държавният секретар Майк Помпео от своя страна заяви: „САЩ ще работят с партньорите си и съюзниците си, за да се уверят, че енергийният пазар остава стабилен, а Иран понесе отговорността за агресията си“.

Техеран отрича обвиненията, но новината възроди страховете за конфликт в размирния Близък изток след серията атаки срещу петролни танкери по-рано тази година, които също бяха приписани на Иран.

Заради атаките с дронове, Кувейт затяга мерките за сигурност в рафинериите си

Американският президент съобщи по-рано, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението срещу саудитските нефтени съоръжения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тръмп написа в Twitter, че атаката срещу Саудитска Арабия може да повлияе върху цените на петрола и затова при необходимост ще бъде отпуснато количество, "достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени".

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света.

Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.
БГНЕС, БТА