/ iStock/Getty Images
Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, като се позовава на изявление на вицепремиера на Кувейт Анас ал Салех.

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии (ВИДЕО)


Според Ал Салех, министър-председателят на Кувейт Джабер ал Мубарак ал Хамад ал Сабах е издал заповед военните и силите за сигурност да засилят мерките за сигурност в стратегически важни съоръжения в страната и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия.
 


Пожар избухна в събота вечер в рафинерията Абкайк в източната част на Саудитска Арабия и в рафинерията Хурайс източно от столицата Рияд, собственост на държавната нефтена и газова компания Saudi Aramco. По-късно йеменските бунтовници хусити обявиха, че са атакували с дронове рафинериите. В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атентатът е извършен от йеменските бунтовници и обвини Иран директно в него. Иранското външно министерство отрече твърденията на Помпео, като нарече изявлението „невярно“.

Хусите използвали слабости в саудитската противовъздушна отбрана за атаката с дронове

По-късно Саудитска Арабия обяви, че атаките на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол, което възлиза на 5,7 милиона барела дневно. Работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но дата, на която рафинериите ще заработят, не е обявена официално.
БГНЕС