Доставките от втората пратка с компоненти на руските ракетни отбранителни системи С-400 е приключена, съобщиха от министерството на отбраната на Турция.

От ведомството посочват, че обучението на турския персонал за работа с ракетните установки продължава, а самата система ще е оперативна през април 2020 година.

Ердоган ще обсъжда с Тръмп закупуването на американски оръжия


Доставките с компоненти от втората пратка започнаха на 27 август. Първата част от доставките беше приключена в края на юли. Русия изпрати около 30 самолета с оборудване и компоненти за С-400, като част от първоначалната пратка във военновъздушната база „Мюртед“.
 


След като преговорите за закупуване на ракетни установки „Пейтриът“ от САЩ се провалиха, през април 2017 г. Турция подписа договор с Русия за доставките на С-400. Според експерти руската противоракетна система е една от най-модерните в света и е в състояние са засича няколко цели едновременно.

Турция не се е отказала от изтребителите Ф-35

Закупуването на руската ракетна система обаче обтегна дипломатическите отношения между Турция и САЩ през последните няколко месеца, тъй като Вашингтон твърди, че системата С-400 е несъвместима със системите на НАТО и излага изтребителя Еф-35 на опасност.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за Алианса и отхвърли развалянето на сделката. Анкара настоя за създаването на комисия за изясняване на всякакви технически въпроси, но САЩ не приеха това предложение.

Путин и Ердоган разгледаха новия изтребител Су-57 (ВИДЕО)

След като не успя да разубеди Турция да се сдобие с руската ракетна система, Вашингтон обяви, че извежда Анкара от програмата за изтребители Ф-35 - ход, който предизвика остри реакции от Анкара и ново напрежение в НАТО.
 

Първата доставка на компонентите за инсталирането на противоракетната ситема:


 
БГНЕС