/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще обсъди с президента Доналд Тръмп по-късно този месец закупуването на американски ракети Пейтриът. Той допълни, че неговата лична връзка с американския лидер може да помогне за преодоляването на кризата, породена от решението на Анкара да купи руски ракетни системи, предаде Ройтерс.

Турция купи ракетните системи С-400 от Русия през юли и това засили риска от американски санкции. Държавният департамент на САЩ пък каза, че оферта да продаде на Турция ракетна система Пейтриът е изтекла.
 


Но пред Ройтерс Ердоган каза, че е говорил за купуването на Пейтриът по телефона с Тръмп преди две седмици и разговорите ще продължат, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН, чиято годишна сесия започва следващата седмица.

Запитан дали по време на телефонния разговор той е поискал от Тръмп да попречи на американското министерство на финансите да наложи тежка глоба на турската държавна банка Халбанк за нарушаване на американските санкции по отношение на Иран, Ердоган каза, че е уверен, че "те може да избегнат допускането на подобна грешка" и че САЩ няма да искат да наранят съюзника си, защото това не би било рационално поведение.

Турция не се е отказала от изтребителите Ф-35

Ердоган също така каза, че нова среща на върха между Турция, Русия, Германия Франция за Сирия може да се проведе през октомври. На нея може да се обсъжда ситуацията в Идлиб и темата за бежанците, допълва ТАСС.
БТА