Московската патриаршия скъсва отчасти връзките с Константинополската

Русия Москва цървка
Русия Москва цървка / БГНЕС, архив
Руската православна църква обяви, че къса част от връзките си с Константинополската патриаршия, която тя упреква заради това, че иска да признае за автокефалията на една Украинска православна църква, която е независима от Москва, предаде Франс прес.
 
"На практика всеки път, когато Руската православна църква се намира в трудна ситуация, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия", заяви ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион.
 
В Украйна има църква, свързана с Москва, и църква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 г. и която не е призната досега от нито една православна църква по света, отбелязва Франс прес.

Русия Москва цървка
БГНЕС, архив

Константинополският патриарх Вартоломей не е обявил официално решението си за признаване на автокефална църква в Украйна, но тази перспектива, която би позволила на Украйна да се освободи от религиозното попечителство на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия, отбелязва Франс прес.
 
През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия. "Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев", каза митрополит Иларион.
 
Той даде днес пресконференция след обявяването на две решения на Светия синод на Русия. Първо Светият синод обяви в комюнике, че Московската патриаршия няма да участва повече в епископалните събирания, комисии и структури, председателствани от представители на Константинополската патриаршия. Второ, в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх. Според Иларион тези решения могат да се оприличат на "скъсване на дипломатическите отношения" между двете патриаршии.
БТА