Мощният циклон Шапала приближава северните части на Йемен и Оман
Мощният циклон Шапала приближава северните части на Йемен и Оман / снимка: Guliver/Getty Images

Мощният циклон Шапала, който се е формирал в Оманско море, се очаква в идните дни да връхлети северните части на Йемен и Оман и да предизвика наводнения и свлачища, предаде АФП, като се позова на предупреждение на Световната метеорологична организация, базирана в Женева.

Според експертите на СМО става дума за много рядък тропически циклон, който има потенциала да нанесе големи щети.

Според прогнозите Шапала, която засега метеоролозите дефинират като „много сериозна циклонна буря”, ще се превърне в супербуря с ветрове със скорост между 220 и 230 км/ч. Това отговаря на ураган четвърта степен по 5-степенната скала за мощността на ураганите.

Циклонът Шапала се придвижва на запад и се очаква да връхлети бреговете на Оман и северните части на Йемен в нощта на понеделник срещу вторник. Според метеоролозите се очаква скоростта на ветровете му да намалее на 150-160 км/ч, когато той удари сушата.

В района на Йемен и на Оман циклоните са изключително рядък феномен, посочват експерти от СМО. Засега те не знаят до каква степен този циклон в този регион на планетата може да бъде „приписан” на климатичните промени.

През 2007 г. тропическият циклон Гону връхлетя Оман и Иран. Тогава той стана най-мощният циклон, регистриран от 1945 г.

Източник: БТА