/ iStock/Getty Images
Появата на близо 40-годишна италианка, която е получила половин милион евро от Светия престол по сметка в Словения, днес утежни аферата, свързана с кардинал Анджело Бечу, подал неотдавна оставка като префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците заради подозрения във финансови злоупотреби, предаде Франс прес.

Появата на Чечилия Мароня в тази афера имаше ефект на бомба. Италиански вестнинци я нарекоха Дамата на кардинала или Дамата с 500 000-те евро. Тридесет и девет годишната италианка заяви вчера и днес пред италиански медии, че й се е плащало като посредничка в преговори за освобождаването на свещеници и монахини, похитени в Азия и Африка.

Жената е от Сардиния, също като 72-годишния Бечу. Той е взел решението да й се плаща, когато е бил фигура номер две в Държавия секретариат на Ватиката. Жената потвърди, че е получила половин милион евро по сметката на фирмата си "Лоджсик", създадена преди две години в Любляна.

Не съм откраднала нито едно евро, подчерта тя. Жената обяви, че има писмо от кардинала, в което й се дава разрешение да пътува и да има дипломатически отношения, за да помага на църквата в трудни територии. Тя поясни, че познава и членове на ръководството на италианските тайни служби.

Дамата отхвърли спекулациите, че е била любовница на Бечу и се представи като политически анализатор и експерт по разузнаването. Тя обяви, че е създала мрежа от връзки в Африка и Близкия изток, за да защити нонциатурите и мисиите на църквата.

Няколко медии тези дни получиха анонимни писма, в които се съобщаваха банковите сметки на фирмата на дамата и така нейната самоличност излезе на яве. Италианската разследваща телевизионна програма "Хиените" дори отиде в Любляна, за да разследва там. В репортаж, излъчен вчера, тя насочи вниманието си върху вноски от Светия престол по словенска сметка. Сумите са били 75 000 евро, 82 000 евро, 50 000 евро. Разследващата програма показа и документ, че около 200 000 евро са били изхарчени за луксозни продукти, като например 8000 евро за продукция на Шанел, а 12 000 евро луксозно кресло. Мароня обаче се възмути от този репортаж и каза, че има право да си купи кресло. Тя каза, че е жертва на сложните интриги във Ватикана. Дамата поясни още, че е подарила чанта на съпругата на нигерийски приятел, който можел да я информира за рисковете за католическите мисии в Африка.
БТА