Мистериозен метален обект изплува на брега на австралийския плаж Грийн Хед, на около 250 км северно от Пърт.

Предметът е открит от местните жители. 

Щатските и федералните власти разследват предмета, за който към момента се смята, че не част от самолет. Той се третира като опасен и полицията призова хората да спазват безопасно разстояние.

„Искаме да уверим общността, че сме активно ангажирани в съвместни усилия с различни щатски и федерални агенции, за да определим произхода на обекта“, се казва в изявление на полицията.

Жителите на плажа Грийн Хед казаха, че цилиндърът е бил около 2,5 м широк и между 2,5 и 3 м дълъг, съобщи австралийската обществена телевизия.
 

Авиационният експерт Джефри Томас каза, че предметът вероятно е резервоар за гориво от ракета, която е паднала в Индийския океан на някакъв етап през последните 12 месеца.

Австралийската космическа агенция каза, че е възможно гигантският цилиндър да е паднал от „чужда космическа ракета-носител“ и ще се свърже с други международни агенции.

Въпреки че имаше някои спекулации, че цилиндърът може да е бил част от MH370 - самолет, който изчезна край западното австралийско крайбрежие през 2014 г. с 239 пътници на борда - г-н Томас каза, че "няма шанс". „Това не е никаква част от Boeing 777 и факт е, че MH370 беше изгубен преди девет години и половина, така че ще покаже много повече износване на отломките“, каза той.
BBC