Министър в Туркменистан беше уволнен заради високите цени на самолетното гориво
Министър в Туркменистан беше уволнен заради високите цени на самолетното гориво / снимка: Reuters

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов освободи Байрамгелди Недиров от поста министър на петролната и газовата промишленост и минералните ресурси "заради сериозни грешки, допуснати в работата", се посочва в публикувания указ на държавния глава.

Недиров не е изпълнил поръчението на президента "за намаляване на цените на горивото за самолети, които преминават транзитно през международното летище "Туркменбаши", посочи Бердимухамедов, цитиран от ИТАР-ТАСС, на заседание на правителството в петък.

"По този начин вие противодействахте на превръщането на летището "Туркменбаши" в център за международни транзитни въздушни превози и "нанесохте загуба за икономиката на страната", констатира президентът, обръщайки се към Недиров, който оглавяваше министерството близо 2 години.

За изпълняващ длъжността министър на петролната и газовата промишленост и минералните ресурси е назначен Какагелди Абдилаев, който съвсем неотдавна бе назначен на поста заместник-председател на държавния концерн Туркменгаз.

През февруари тази година Абдилаев, който бе началник на областното подразделение на Туркменгаз, се бе кандидатирал за поста президент на страната. В предизборната си програма той бе подчертал необходимостта да бъде построен транскаспийски газопровод, припомня руската агенция.