/ istock
Министрите на отбраната на държавите от НАТО се събират в Брюксел за двудневни разговори относно помощта за Украйна, предаде ДПА.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО , призова съюзниците да "одобрят план, според който НАТО ще ръководи координацията на помощта за сигурност и обучението на Украйна" по време на пресконференция преди срещата.

Проектът е основна част от отбранителния пакет за Украйна, който страните членки искат да одобрят на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

Целта е да се прехвърли отговорността за координиране на военната помощ за Украйна от неофициалната структура, ръководена от САЩ, наречена Контактна група за отбрана на Украйна, към официалните структури на НАТО.

Между съюзници се водят разговори и за сключване на споразумение за дългосрочна финансова помощ за Украйна. Столтенберг заяви по-рано, че на страната са необходими най-малко 40 милиарда евро годишно.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров ще участва в срещата с министрите на отбраната на НАТО в рамките на координационен орган, наречен Съвет НАТО-Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ, Лойд Остин, ще председателства днес заседанието на ръководената от САЩ инициатива, която беше обект на интензивни дискусии сред съюзниците преди срещата на министрите на отбраната.

НАТО договори ново име на мисията за обучение. Вместо Мисия на НАТО в Украйна (МНУ), инициативата ще се нарича Подпомагане на сигурността и обучение на НАТО за Украйна.

Дипломати заявиха пред ДПА, че новото име се възприема като победа за Германия, тъй като уточнява, че мисията е свързана с дейности по подкрепа и обучение.

Повечето съюзници подкрепиха наименованието Мисия на НАТО в Украйна, но германското правителство твърдеше, че то може да бъде изтълкувано погрешно, като би означавал, че алиансът възнамерява да изпрати войски в Украйна, и може да бъде използвано от Русия за пропаганда срещу алианса.

Други съюзници твърдяха, че Кремъл ще осъди проекта на НАТО в пропагандата си, независимо как ще се нарича той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА