Кириакос Мицотакис 
Кириакос Мицотакис  / БГНЕС
Ако се погледне общата картина, липсата на преговори за присъединяване към Европейския съюз е дестабилизиращ фактор за Балканите. Това заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера” в навечерието на днешното си посещение в Рим.

На въпрос дали се притеснява, че френското вето за Северна Македония и Албания може да дестабилизира Балканите, гръцкият премиер признава, че това е било грешка и очаква върху Франция да бъде оказан натиск, за да преразгледа позицията си.

Борисов консултира хърватския премиер за европредседателството (СНИМКИ/ВИДЕО)


Днес Мицотакис ще разговаря в Рим със своя домакин Джузепе Конте, като по информация на гръцките медии, една от темите ще бъде свързана с европейската перспектива на Западните Балкани и необходимостта процесът на разширяване да продължи.

Париж иска по-строг критерий за интеграция на Балканите в ЕС



Очаква се да бъде обсъдено бъдещето на газопроводите ТАР и EastMed, както и мигрантската криза и необходимостта от координация на процеса на европейско ниво.

Мицотакис и Конте ще разговарят за развитието на двустранните отношения между Гърция и Италия и за възможностите за тяхното допълнително активизиране, особено в областта на икономиката, енергетиката и търговията, както и за възможностите за италиански инвестиции в Гърция. 
 
БГНЕС