Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис / БГНЕС
Докато напрежението между Гърция и Турция продължава да расте, властите в Париж и Брюксел започнаха да използват по-твърд тон срещу Анкара. В Атина се надяват, че това ще бъде още повече подчертано в преговорите между Мицотакис и френския президент Еманюел Макрон, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Те ще се проведат на 29 януари.

За пръв път: Гърция избра жена за президент (СНИМКИ)

Френският минитър на икономиката Бруно Льо Мер подчерта в интервю за вестника, че всяка заплаха срещу суверенитета на Гърция или Кипър в региона няма да бъде приета равнодушно. Междувременно Жосеп Борел, главният представител на европейската дипломация добави, че Брюксел ще завърши проекта за санкции срещу Анкара в скоро време. Ограниченията ще бъдат наложени във връзка с агресивните действия на Турция в региона.
 


След преговорите си с Макрон, Мицотакис се очаква да пътува до Брюксел, където да разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Всичко това идва в критичен момент, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава да нарушава суверенитета на Гърция и Кипър, въпреки че Анкара все още смята, че е възможно различията между нея и Атина да бъдат разрешени в Международния съд в Хага.

Помпео до Мицотакис: Гърция е основен съюзник на САЩ

Гърция очаква следващия ход на Ердоган, който може да е свързан с бежанската вълна, или с продължаването на сондажните дейности в Изключителната икономическа зона на Кипър. Във всеки случай Гърция е предприела ответни мерки, които включват дипломатически срещи, на които ЕС осъди действията на Анкара, особено подписването на споразумението за морските граници с правителството в Триполи. Споразумението игнорират морските граници на някои гръцки острови.

Жителите на гръцки острови се вдигат на протест заради мигрантите

Атина също така спечели на своя страна Франция, като се очаква Макрон да потвърди това по време на разговорите си с Мицотакис на 29 януари. Участието на гръцки кораби, които ще ескортират френския самолетоносач „Шарл дьо гол“ до региона на Източното Средиземноморие се разглежда като акт на приятелство между Атина и Париж.

Гърция също така получи писмо от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, в което той описва страната като „ключов съюзник и решаващ играч в Източното Средиземноморие“ и призова за дипломатическо решение на споровете с Анкара.
Агенция "Фокус"