Мигрантите на гръцките острови
Мигрантите на гръцките острови / БГНЕС
Жителите на гръцките острови Лесбос, Самос и Хиос организират днес всеобща стачка и протести на централните площади заради ситуацията с мигрантите, съобщи МИА.

Под надслов „Искаме нашите острови. Искаме си обратно живота” те ще настояват да бъде намален броят на мигрантите на островите и те да бъдат справедливо разпределени в останалите части на държавата. Протестиращите искат търсещите убежище да бъдат настанени в центрове с нормални условия.

Стачката се осъществява с подкрепата на гражданите от северната част на Егейско море, както и от кметовете. Според разпространената предварително информация, ще бъдат затворени обществените учреждения, магазините, ресторантите, таверните и кафенетата.

Ципрас: Мицотакис хвърли в хаос бежанската криза в Гърция
 

БГНЕС



Префектът и кметовете на островите ще се срещнат утре в Атина с представители на отговорните за ситуацията министерства и ще връчат петиция от местното население.

Според официалните данни на гръцкото правителство, към 20 януари на Лесбос има 21 378 бежанци и мигранти. От тях 19 225 са в приемния център Мориа, чийто капацитет е 2 840 места. На Самос има 7 517 мигранти, а на Хиос – 6 003.
 

БГНЕС



Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви пред медиите, че става въпрос за сериозен обществен проблем, който правителството се старае да реши.

Той повтори акцентира върху четирите основни теми, върху които то работи: охрана на границите, ускоряване на процедурата по предоставяне на убежище, увеличаване броят на върнатите в Турция мигранти и изграждане на затворени центрове. Успоредно с това се провеждат кампании по опразването на островите и интернационализиране на проблема с мигрантите.
 

БГНЕС



Когато бъде дадено заключение, че лицето няма право на убежище, гръцката полиция в сътрудничество в турската и с Фронтекс го връщат обратно в Турция, в съответствие с декларацията ЕС – Турция. Това ще продължи и през следващите дни с по-интензивни темпове, заяви Пецас. 
БГНЕС