/ БГНЕС
Републиканците запазват контрол над Сената, а демократите ще получат мнозинство в Камарата на представителите. Това показват предварителните данни от междинните избори в САЩ. Провеждащите се в средата на президентския мандат избори са своеобразен референдум за действащия държавен глава. В исторически план повечето американски президенти са губили част от подкрепата си на първите междинни избори. Контролирайки Камарата на представителите, демократите ще могат да блокират законодателните инициативи на Доналд Тръмп и републиканците.

Междинните избори в САЩ: Как гласуваха американците?

Колорадо избра първия губернатор в американската история, който открито заявява хомосексуалната си ориентация. За първи път в Конгреса влизат жени с индиански произход и жени мюсюлманки. 
 
Благодарение на вас, утре ще бъде нов ден за Америка”, заяви тържествуващата Нанси Пелози, лидерът на демократите в Камарата на представителите, когато стана ясно, че след години в опозиция партията й поема контрол върху законодателния орган.

Доналд Тръмп
Gulliver/Getty Images

Оттук нататък Демократическата партия разполага със силата да блокира законодателните инициативи на президента Доналд Тръмп и републиканците.

Сложната система на контрол и баланс в САЩ може да превърне в кошмар оставащата част от мандата на държавния глава, тъй като отсега нататък политическите му амбиции ще се сблъскват с мнозинството на сините в долната камара. Наред с това от сините ще зависи финансирането на правителството, вдигането на тавана на дълга. Въможно е ръцете на демократите да се развържат и за процедурата по импийчмънт на Тръмп.

Доналд Тръмп
БГНЕС

Пелози подчерта, че демократите ще предприемат сериозни законодателни действия в областта на околната среда, инфраструктурата, здравеопазването.
 
„Днес става дума за нещо повече от демократи и републиканци. Става дума за възстановяване на конституционните инструменти за контрол и баланс на управлението на Доналд Тръмп. За спирането на атаката на Републиканската партия срещу програмите за здравно подпомагане и закона за достъпното здравеоопазване „Обамакеър“, за здравната грижа за 130 милиона американски граждани, които живеят със съществуващи хронични състояния“. 
 
Руски медии: Изборите за Конгрес разцепват обществото в САЩ, очаква се нова русофобска вълна

Междувременно президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че изборите са “невероятен успех”. Според информация от Белия дом в днешния ден Тръмп не планира публични изяви. Той цитира думите на коментатора Бен Стейн, че в последните 105 години само пет пъти партията на действащ президент е печелила места в Сената на междинни избори и че Доналд Тръмп го е постигнал с магия.

Американците избират 435 членове на Камарата на представителите и 35-ма от общо 100 сенатори. Кандидатите на партиите се състезават и за губернаторските места в 36 щата, както и за 6073 места в щатските законодателни събрания.

Резулатиите на местно ниво ще са от голямо значение за президентските избори през 2020 година.