Междинните избори в САЩ: Как гласуваха американците?

/ БГНЕС
Републиканците запазват контрол над Сената, а демократите ще получат мнозинство в Камарата на представителите. Това показват предварителните данни от междинните избори в Съединените щати. Провеждащите се в средата на президентския мандат избори са своеобразен референдум за действащия държавен глава. В исторически план повечето американски президенти са губили част от подкрепата си на първите междинни избори. Контролирайки Камарата на представителите, демократите ще могат да блокират законодателните инициативи на Доналд Тръмп и републиканците.

Тръмп за резултатите от изборите: Огромен успех, благодаря на всички
 
Благодарение на вас, утре ще бъде нов ден за Америка”, заяви тържествуващата Нанси Пелози, лидерът на демократите в Камарата на представителите, когато стана ясно, че след години в опозиция партията й поема контрол върху законодателния орган. 
 
Оттук нататък Демократическата партия разполага със силата да блокира законодателните инициативи на президента Доналд Тръмп и републиканците. Сложната система на контрол и баланс в САЩ може да превърне в кошмар оставащата част от мандата на държавния, тъй като отсега нататък политическите му амбиции ще се сблъскват с мнозинството на сините в долната камара.

Facebook е блокирал 115 акаунта преди междинните избори в САЩ
 
Наред с това от сините ще зависи финансирането на правителството, вдигането на тавана на дълга. Възможно е ръцете на демократите да се развържат и за процедурата по импийчмънт на Тръмп.
 
„Ще предприемем сериозни законодателни действия в областта на здравеопазването, околната среда и инфраструктурата”, каза още Нанси Пелози.
 
Американците избират 435 членове на Камарата на представителите и 35-ма от общо 100 сенатори. Кандидатите на партиите се състезават и за губернаторските места в 36 щата, както и за 6073 места в щатските законодателни събрания.

Междувременно президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че изборите са „невероятен успех“. Според информация от Белия дом в днешния ден Тръмп не планира публични изяви. Той цитира думите на коментатора Бен Стейн, че в последните 105 години само пет пъти партията на действащ президент е печелила места в Сената на междинни избори и че Доналд Тръмп го е постигнал с магия.