Меркел: В Германия имаше ислямски екстремизъм и преди бежанците
Меркел: В Германия имаше ислямски екстремизъм и преди бежанците / Guliver/Getty Images

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли твърденията, че потокът от бежанци през последната година е довел ислямския екстремизъм в Германия, предаде Асошиейтед прес.

"Явлението ислямистки тероризъм, извършван от "Ислямска държава" (ИД), не е явление, дошло при нас с бежанците - то е нещо, което имахме и преди", каза Меркел. Тя обаче призна, че "може да се види, че има опити бежанците да бъдат спечелени (за тероризма), или имахме случая с Париж, където бежанци бяха умишлено вкарани незаконно от ИД".

Турски вестник пусна колаж на Меркел с мустачки на Хитлер (СНИМКА)

Германия беше разтърсена от няколко нападения през юли - две от тях бяха първите в страната, за които пое отговорност ИД. Миналата седмица вътрешният министър Томас де Мезиер представи план за засилване на сигурността.

Медиите в Европа вземат на прицел Меркел, представяйки я в различни образи - от нацист до Терминатор

"Мога да разбера, че сигурността е от много, много голямо значение за хората в момента, това е напълно ясно", казва Меркел във видеоклип, разпространен от нейната партия.

"Ние правим всичко, което е в човешките възможности, за да гарантираме сигурността . . . а където се появяват пролуки, трябва да се приспособим и да обмислим нови варианти за сигурността", заявява тя.

Германският вицеканцлер показа среден пръст на нeонацисти (ВИДЕО)

Според Меркел е важно да се попречи на контрабандата на хора и да се осигурят "човешки условия" за живот на бежанците близо до родните им страни - например чрез споразумения като това между Европейския съюз и Турция за спиране на мигрантския поток.

Източник: БТА