Медиите в Европа вземат на прицел Меркел, представяйки я в различни образи - от нацист до Терминатор
Медиите в Европа вземат на прицел Меркел, представяйки я в различни образи - от нацист до Терминатор / снимки: Reuters, архив

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е демонизирана от медиите в Европа като робот Терминатор с червени очи, представяна е като разплут фотомодел или закръглена римска богиня, ядяща гърци, става обект на нова вълна от сарказъм заради твърдата си позиция по кризата в еврозоната.

Меркел, която вече буди омраза в Гърция заради настояването си за икономии в замяна на помощ, отдавна е изобразявана в карикатури облечена в нацистка униформа, но в навечерието на срещата на върха на ЕС тази седмица се появиха доста особено жестоки изображения и заглавия.

Политици от Париж до Вашингтон засилват натиска върху Меркел, която е лидер на най-голямата икономика в Европа, да реши дълговата криза, заплашваща да срине световната икономика. Но няма особени признаци, че "Госпожа Не" ще отстъпи по въпроси като споделянето на европейските дългове или намаляването на държавните разходи - не на последно място, защото подходът й засилва популярността й сред германските избиратели преди наближаващите избори догодина.

Лявото британско сп. "Ню стейтсмън" публикува миналата седмица на корицата си карикатура на Меркел като Терминатор със светещо роботско око и черно яке в стил Арнолд Шварценегер. Надписът бе "Най-опасният лидер на Европа". В статия, в която се казва, че "манията за икономии" на Меркел разрушава Европа, главният редактор Мехди Хасан определи канцлерката като по-голяма заплаха за световния просперитет и ред от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад или севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Меркел е най-опасният германски лидер след Хитлер", писа Хасан и добави, че под нейно ръководство Германия, ковчежникът на Европа, е също толкова изолирана, ненавиждана и будеща страх. За британците може и да е традиция да осмиват германците, но тонът става много неприятен дори в утвърдени умерени издания. Центристкият всекидневник "Индипендънт" публикува репродукция на картината на Гоя "Сатурн изяжда един от синовете
си", показваща как Меркел със свиреп поглед и гръцко знаме вместо лигавник поглъща грък.

Медиите в Европа вземат на прицел Меркел представяйки я в различни образи  от нацист до Терминатор
netinfo

Потъващият кораб

Не е изненада, че Испания, която този месец след седмици натиск от страна на Берлин каза, че ще поиска европейска помощ за банките си, също се присъедини към хора срещу Меркел.

Испанското сатирично сп. "Ел Хуевес" ("Четвъртък") прекръсти последното си издание на "Ди Хуевен", за да звучи германско. На първа страница помести карикатура, на която закръглената Меркел смачква испанския министър-председател Мариано Рахой и стъпва върху него като върху изтривалка. В списанието Меркел е изобразена като фотомодел, след като е коронована за "Мис Испания 2012". Тя е с обувки на висок ток и бански костюм, изглежда разплута и изтощена, плачеща от радост, че е имала късмета да бъде определена за най-красивата жена в Испания.

Влиятелното седмично сп. "Икономист" също взе на прицел Меркел, като публикува на корицата си рисунка на потъващ кораб, на който пише "Световната икономика", и излизаща от него реплика "Извинете, г-жо Меркел, можем ли вече да пуснем двигателите?".

В Гърция, където нацистките зверства по време на войната, са оставили дълбоки спомени, тя е подложена на медийни нападки, откакто за първи път показа нежелание да спаси Атина.

Вестници отпечатаха компютърно генерирани изображения на Меркел, със зъл поглед и в нацистка униформа, а по-рано тази година разгневени демонстранти дори изгориха германски знамена. Съюзниците на Меркел я подкрепят, като казват, че тя може да удържи на атаките и няма да се разколебае от провокационни заглавия. "Не се притеснявам (за имиджа на Меркел в чужбина), защото окарикатуряването на канцлерката може да се обясни с подкрепата й за нещо, което се различава от простите народни искания", каза главният партиен отговорник на консерваторите на Меркел Михаел Гросе-Брьомер.

"Мисля, че някои прекалено емоционални оценки за тази велика канцлерка са несъстоятелни", заяви той.

Започва обаче да й личи, че е подложена на натиск. Не може да се отрече, че 57-годишната Меркел изглежда уморена и видимо напълняла през последните няколко месеца. Някои опитни германски репортери, които редовно придружават канцлерката при пътувания, казват, че тя все повече се дразни от медиите, а след форума на световните лидери от Г-20 в Мексико този месец Меркел, необичайно за нея, не даде подробен брифинг.

Когато президентът на САЩ Барак Обама я попита как се е чувствала на срещата на върха на Г-20, тя просто сви рамене. Но хора, които познават канцлерката, казват, че те лично не се тревожат. "Тя има здрави нерви и дебела кожа", заяви биографът на Меркел и политолог Герд Ланггут. "Може и да изглежда малко изморена, но не е объркана от водовъртежа около нея, тя има добър самоконтрол и няма да промени политиките си заради подобни заглавия", добави той.

Медиите в Европа вземат на прицел Меркел представяйки я в различни образи  от нацист до Терминатор
netinfo


Футболна враждебност

Никак не е чудно, че Меркел пожела да направи малка пауза миналата седмица, за да види как Германия печели очаквана футболна победа на Евро 2012 срещу Гърция в мач с висок
емоционален заряд. От месеци Меркел не беше изглеждала толкова отпочинала, когато скачаше от мястото си и размахваше ръце при головете на германците.

Но дори почивката стана повод за зле прикрити критики от страна на френския президент Франсоа Оланд, след като тя пожела преговорите с него и лидерите на Испания и Италия да бъдат изтеглени по-рано, за да може да присъства на мача. В Италия, която се изправи срещу Германия на полуфинала на Евро 2012 в четвъртък, традиционното футболно съперничество отстъпи място на личните нападки.

В. "Кориере дела сера" писа: "Сега е ред на Меркел. Италия е добре подготвена в битката за Европа."

Всъщност Меркел е в трудно положение. Тя не може да удовлетвори и исканията на всичките си международни партньори, и на избирателите у дома. "Най-важното за Меркел е да бъде преизбрана, очевидно главно към това е насочено вниманието й", каза Ланггут.

асега тя се представя добре на този фронт, тъй като според допитванията има голяма подкрепа. На на избирателите, които през последното десетилетие затягат коланите и до момента приемат ограничени увеличения на заплатите, им е омръзнало да плащат за разточителни според тях държави от еврозоната. Съобразявайки се очевидно с германската публика и демонстрирайки, че твърдо ще отстоява позицията си, Меркел каза във вторник пред членове на коалиционния си партньор - Свободната демократическа партия - либерали (СвДП), че в Европа няма да има споделяне на дълговете или еврооблигации, "докато е жива".

Все пак според критици дори на този късен етап от кризата Меркел няма стратегическото виждане как да вкара Европа в релси. Тази седмица американският милиардер Джордж Сорос определи позицията на Меркел като късогледа, настоявайки, че Германия пропуска възможността да стане великодушен спонсор на Южна Европа - каквито са били САЩ за Европа след 1945 г. с плана "Маршал".

"Меркел разбира, че еврото не работи, но не може да промени създадената от нея представа, защото тази представа владее въображението на германската общественост и германската общественост я приема", каза Сорос за електронното издание на сп. "Шпигел".

Нейните съюзници казват, че тя не е сама в дискусиите за еврозоната, тъй като някои по-богати северни държави също подкрепят твърдата й позиция. Те също настояват, че критиците в чужбина не вземат предвид парламентарните и конституционните ограничения, които имат. В хода на дълговата криза германският Конституционен съд няколко пъти се произнесе за засилване на тежестта на парламента по въпросите на еврозоната, забавяйки процеса на вземане на решения.

Иронията е, че именно САЩ и Великобритания наложиха на Германия тази политическа система на контрол и противотежести след Втората световна война, за да се избегне повторение на диктатурата на Хитлер.(БТА)

Медиите в Европа вземат на прицел Меркел представяйки я в различни образи  от нацист до Терминатор
netinfo