Меркел: Проблемът с бежанците е тест за Европа
Меркел: Проблемът с бежанците е тест за Европа / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова за действия за справяне с миграционната криза, описвайки я като тест за основните идеали за правата в сърцето на Европа.

„Универсалните граждански права са тясно свързани с Европа и нейната история", заяви Меркел. „Ако Европа се провали по въпроса с бежанците, ако тази тясна връзка бъде скъсана, повече няма да имаме тази Европа, която желаехме", каза още канцлерът на редовната си лятна пресконференция в Берлин в последния ден на август. Меркел призова всички страни-членки да поемат своята отговорност към хората, търсещи убежище.
Германия, най-многолюдната страна на съюза и най-голямата икономика, очаква да приюти 800 000 лица, търсещи убежище тази година, четири пъти над общия брой за 2014 г. и повече от всяка друга страна от ЕС.

„Ако не успеем да постигнем справедливо разпределение, тогава ще възникнат въпроси за Шенген, а ние не искаме това", обясни тя, визирайки безвизовата зона, обхващаща по-голямата част от страните от ЕС и няколко други съседни държави.

Меркел изрази увереност, че Европа ще се справи с предизвикателството, както е направила с банковата криза от 2008 г. и с вътрешните проблеми на Германия след 1990 г.
„Германия е достатъчно силна политически и икономически, за да преодолее предизвикателството. Ние можем да се справим с това", увери канцлерът.

Тя обясни, че е нужно страната да намали бюрокрацията и бързо да изгражда повече приюти, да обучава учители на чужди езици и да бъде гъвкава.

Меркел не подкрепи идеята, предложена по-рано от вътрешния министър на Австрия Йохана Лайтнер да бъде намалено финансирането от ЕС за страните, които не поемат своя справедлив дял от бежанската вълна. „Аз не искам да прилагам изтезания", заяви Меркел, като допълни, че вместо това Италия се нуждае от допълнителна помощ за огромния брой имигранти, идващи през Средиземно море.

Тя разкритикува държави, включително Словакия, които са заявили, че няма да приемат бежанци от ислямски страни.

Меркел обяви, че до 24 септември нейното правителство ще представи пакет с мерки за ускоряване на обработката на исканията за предоставяне на убежище, изграждане на приюти за бежанци, много от които сега са настанени на палатки. Канцлерът призова за съчувствие към имигрантите и предупреди, че цялата сила на закона ще се стовари върху тези, които сеят омраза към новодошлите. „Ще има нулева толерантност към тези, които поставят под съмнение достойнството на други хора", предупреди тя.

Меркел призова гражданите да стоят настрана от крайнодесни и ксенофобски митинги и да не следват тези, които имат „студенина и дори омраза в сърцата си".
Тя благодари на доброволците, които са помогнали за посрещането на бежанците. „Днес Германия се възприема като страна, даваща надежда и възможности, нещо, което винаги е било така", каза Меркел.

Междувременно германската полиция съобщи за засилени акции и арести на трафиканти на мигранти. Броят на задържаните трафиканти само до август в Германия е колкото общия брой арестувани през 2014 г.

Източник: БГНЕС