Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел е разкритикувала позицията на австрийския канцлер Себастиан Курц в дебата за приемане на непридружени малолетни от изгорелия гръцки бежански лагер Мория. Това пишат днес австрийски издания, позовавайки се на германски медии, според които Меркел е оценила като "недобра" ролята на Австрия в европейската политика за бежанците за разлика от подхода на Нидерландия.

Не може, от една страна, да се искат финансови отстъпки (при обсъждане на бюджета на ЕС - бел. ред.), а от друга, да не се участва при разпределянето на бежанците, е заявила Меркел на състояло се вчера закрито заседание на президиума на ХДС.



Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан е застанал на страната на Курц. Подобно на австрийския канцлер той е аргументирал позицията си с тезата, че не бива да се повтаря бежанската криза от 2015 година. На хората трябва да се помогне, но на място, а не всички да се приемат в Германия, е заявил германският министър. Шпан е предупредил за опасностите, които крият самостоятелните действия на Германия. Необходимо е да се внимава да не се внесе отново разцепление в ЕС, е уточнил той.

Десет европейски държави, които са изразили готовност да приемат общо 400 непридружени малолетни от Мория, като Германия и Франция ще приемат по 100 до 150 деца. В групата на тези страни са и Нидерландия, Хърватия и Словения, които досега бяха за твърд подход по отношение на бежанците, коментират австрийските медии. Австрийската народна партия начело със Себастиан Курц не иска да приеме непридружени малолетни, но се изказа за незабавна помощ за Гърция. Още тази седмица там ще бъдат изпратени палатки и всичко необходимо за настаняване на 400 души, пострадали от пожара в бежанския лагер.
БТА