Противниците на Русия водят света към Трета световна война и глобална катастрофа, убеден е заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, предаде ТАСС. 

“Днес провеждаме специална военна операция, за да защитим нашия суверенитет и териториална цялост и сигурността на милиони граждани", заяви Медведев, говорейки на Петербургския международен правен форум.

"Ясно е, че срещу нашата страна е разгърната пълномащабна хибридна война. Американските и европейски покровители наливат смъртоносни оръжия от всякакъв вид на нашите врагове, насърчават терора в граничните райони на Русия и извършват саботажи и политически убийства", заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност. Според Медведев противниците на Русия "на практика работят за Трета световна война, глобална катастрофа, в която, както знаем, по определение не може да има победители".

Медведев допълни, че според него Международният наказателен съд (МНС) е бил подкупен от американските власти да води антируски дела. Според него "в това няма нищо чудно, защото който плаща, той поръчва музиката". 

"За каква справедливост може да се говори, ако Съединените щати, които не са страна по Римския статут, открито наливат пари, хардуерни и софтуерни ресурси в Международния наказателен съд и не крият, че правят това за изгодни за тях конкретни антируски дела?", отбеляза Медведев.  Той каза това във връзка с издадената от МНС на 17 март заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинения в незаконно депортиране на украински деца.

Медведев не се въздържа от произнасянето на обидни квалификации по отношение на МНС и го нарече ненужна структура, маргинален орган и сборище от "правни импотенти".
Той призова да си припомним "как международните правосъдни структури са реагирали на всяка от агресиите на Съединените щати в различни части на света през последните 70 години" и подчерта, че "такива примери на практика не съществуват".

В нападките си към Вашингтон Медведев  посочи, че макар САЩ да признават единен Китай, те “поддържат дипломатически и военни отношения с Тайван почти като със суверенна държава”.

Медведев също така изрази мнението, че международната икономическа справедливост се е превърнала в чиста фикция, защото съдебната система позволява на едни държави да защитават интересите си по всякакъв начин, а за други определя “дискриминационни забрани”.
Пламен Йотински/БТА