/ Thinkstock/Getty Images
Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.
 
Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено според британските власти с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с кралството ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб".

САЩ, Канада и 14 европейски държави гонят руски дипломати
 
Една трета от страните в ЕС обаче не взеха мерки против Русия, посочва "РБК". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията, организирана от властите на Великобритания и на САЩ", пише "Взгляд".

"Това трябваше да се очаква, особено от балтийските страни, Полша и България" - "англосаксонците настроиха европейските страни срещу Русия", но "официално ЕС не може да принуди членките си да подкрепят британското решение", коментира изгонването на руски дипломати бившият им колега Василий Корчмар за московския медиен холдинг "Национална служба за новини".

Белият дом: Наглата руска атака пречи да има по-добри отношения между Русия и САЩ
 
Според българското външно министерство София не планира засега подобна мярка, уточнява онлайн изданието "Народни новини" наред с други вестници.
 
Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие с цял блок от държави", цитира "Комерсант" пост на политолога Фьодор Лукянов в "Телеграм". Експертът вижда тук началото на "многостранна дипломатическа война".
 
Разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), анализираща отровния газ, едва ли ще осигури доказателства, "които да накарат една или друга страна в конфликта радикално да промени позицията си", смята наблюдателят Борис Макаренко. Целият Запад категорично разглежда инцидента със Сергей Скрипал като агресивен акт или най-малкото като недопустими действия на територията на държава от НАТО, и кризата набира обороти, констатира пред вестника той.

Путин решава как да отговори на изгонването на руски дипломати
 
Москва веднага предупреди, че е готова на огледални мерки, а Вашингтон - че може да предприеме нови стъпки срещу Руската федерация, отбелязва "Комерсант". Руски дипломати не препоръчват на Москва да дава огледален отговор, пише "Независимая газета".
 
"Това е необмислена, емоционална реакция. Какво предизвика решението за изгонване? Стремеж да бъдат въвлечени редица страни в конфликт с нас. Ако се поддадем на подобно нещо и се въвлечем в конфликт на изкуствена основа, това ще затрудни отношенията ни с още повече страни", обяснява Андрей Бакланов, зам.-председател на Асоциацията на руските дипломати.
 
По думите му "вместо огледален отговор трябва да бъдат наказани истински англичаните", по чието внушение се предприема западната инициатива.
 
Според експерти на "РБК", цитирани от Би Би Си, руските уверения за ответни мерки ще развъртят още повече спиралата на кризата.
 
Двустранните отношения между Русия и Великобритания са в задънена улица и предстои нова ескалация, казва британският аналитик Ричард Сакуа. А Фьодор Лукянов очаква далеч по-твърди икономически санкции срещу Русия - според него между Москва и Запада започва истинска студена война.

Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати
 
Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският в. "Гардиън". Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война".
 
Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.
 
В този контекст, все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат момента, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход.

Няма промяна в позицията на България за руските дипломати
 
Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС.
 
Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци.
 
Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал. Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Москва иска достъп до веществото, с което са отровени Скрипал и дъщеря му
 
Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея. В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси.
 
Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".
 
Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал
 
Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.

За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.
 
Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини
за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
 
Русия на свой ред обвинява САЩ и Великобритания в отравянето на Скрипал, смятайки, че те се опитват да разпалят русофобия. Поне сред руснаците тази стратегия очевидно работи, подчертава в. "Вашингтон пост", цитирайки анкета на Руския център за проучване на общественото мнение, според която само 5 на сто вярват на британските обвинения срещу Кремъл. Над 80 процента от анкетираните смятат, че Лондон е готов да използва всяка възможност за задълбочаване на кризата в отношенията с Русия.
БТА