/ БГНЕС
Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени във Великобритания бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

"Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров.

Сергей Лавров
БГНЕС

Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отбеляза руският външен министър.

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние

Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което според него е нарушение на конвенцията от страна на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

Вчера британският премиер Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитично вещество от военен тип, което се е разработвало в Съветския съюз, и даде на Русия срок до днес вечерта да обясни как това вещество се е озовало във Великобритания.

Лавров заяви, че Москва е готова да съдейства на разследването, но добави, че за Лондон ще е по-добре да спазва международните си задължения "преди да поставя ултиматуми".

Великобритания обмисля да бойкотира Световното по футбол в Русия?

Междувременно руското министерство на външните работи извика британския посланик в Москва Лори Бристоу, предадоха световните агенции.
БТА