Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал, шпионирал за и получил убежище във Великобритания, е в критично състояние, след като бил изложен на досег с неизвестно вещество в Югозападна Англия, информира Би Би Си.

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент днес в търговски център в Салисбъри, графство Уилтшър. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество.

„Двама души – мъж на видима възраст около 60 години и жена – на около 30 г. са открити в безсъзнание на пейка в търговския център „Молтингс“ в Солсбъри“, съобщи представителят на полицията в графство Уилшир Крейг Холдън. Той изключи версията за терористичен атентат, но подчерта, че за момента не е установено все още дали става дума за престъпление.

Пострадалите, които не са имали видими наранявания, са били откарани незабавно в болница. Те са в критично състояние в реанимация.


Впоследствие мъжът бил идентифициран като Сергей Скрипал.

Екипи в пълно защитно облекло са отцепили района на инцидента и са обезвредили неизвестния химикал, съобщава NOVA.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване, отбелязва Би Би Си. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал замина за Великобритания, където получи убежище.
БТА, БГНЕС