Британският премиер Тереза Мей заяви, че Русия е виновна за отравянето на британска земя на бившия шпионин Сергей Скрипал и обяви като ответна мярка експулсирането на 23-ма руски дипломати, предаде Франс прес.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

"Няма алтернативно заключение, освен че руската държава е виновна за опита за убийство на Скрипал и дъщеря му, и за застрашаване на живота на други британски граждани в Солсбъри", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Това е незаконна употреба на сила от руската държава срещу Обединеното кралство, добави тя. В полунощ изтече срокът на ултиматума, даден от Лондон на Москва да предостави обяснения за отравянето на 4 март.
 
От Москва бе поискано да обясни дали е отговорна за атаката с бойно нервнопаралитично вещество от съветската епоха или е изгубила контрол над запасите от силно опасната субстанция.

Сергей Скрипал 
Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март БГНЕС

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

Целта беше да се даде на Русия възможност да предостави обяснение, но реакцията ѝ говори за пълно пренебрежение към тежестта на случилото се. Те не дадоха каквото и да било достоверно обяснение. Нещо повече, отнесоха се със сарказъм, презрение и недоверие към използването на бойно нервнотоксично вещество в Европа, подчерта Мей.

В отговор на атаката министър-председателката огласи редица санкции срещу Русия, започвайки с експулсирането на руски дипломати

"По силата на Виенската конвенция Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са необявени служители на разузнаването. Те разполагат с една седмица да напуснат страната", каза в парламента министър-председателката, цитирана от Ройтерс.

Скандално изявление: Проговори създател на веществото, с което бе отворен Скрипал

Мей отбеляза, че това най-голямо експулсиране от Лондон за последните 30 години ще намали руския разузнавателен капацитет във Великобритания за години напред. "Ще замразяваме руски държавни авоари, винаги когато имаме доказателства, че те може да бъдат използвани, за да се застраши животът или собствеността на британски граждани или хора, живеещи в страната", заяви премиерът.

Тереза Мей
Тереза Мей БГНЕС

Министър-председателката обяви, че "временно се преустановяват всички предвидени двустранните контакти на високо равнище" с Москва, което включва и анулиране на покана към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания.
 
Мей каза, че британски министри и членове на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия това лято, но Великобритания ще се погрижи за сигурността и защитата на британските фенове, които ще отидат на Мондиала.

"Продължавам да смятам, че пълно скъсване на диалога между Великобритания и Русия не отговаря на националните ни интереси, но след това ужасяващо деяние, насочено срещу страната ни, отношенията ни не могат да бъдат предишните", каза министър-председателката, цитирана от ТАСС.

Мей заяви, че няма разногласия с народа на Русия, но е трагично, че президентът Владимир Путин е избрал да действа по този начин.
 
Много от нас гледаха с надежда към постсъветска Русия. Искахме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра този път, каза Мей.
 
Използването на нервнопаралитично вещество срещу бивши руски шпионин повдига по-големия въпрос за незаконното използване от Русия на химически оръжия и съюзниците на Великобритания трябва да отговорят подобаващо, допълни тя.

Говорител на Тереза Мей добави, че Великобритания е готова да предприеме и други стъпки срещу руската провокация.

Москва иска достъп до веществото, с което са отровени Скрипал и дъщеря му

Сергей Лавров
Сергей Лавров БГНЕС

Междувременно Сергей Лавров отхвърли като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и като опит да бъде въведена в заблуждение международната общност, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Министърът декларира, че Русия няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.
БТА