/ iStock/Getty Images
Двама монаси, заразени с новия коронавирус, са починали в Украйна, а православният им манастир в сърцето на столицата Киев стана голямо огнище на болестта, с над 90 заразени, предаде Франс прес.

Двамата монаси са били в болница и са починали съответно вчера и днес, съобщи Украинската православна църква (УПЦ), свързана с Московската патриаршия.

В пещерния манастир Киевско-Печерска лавра, основан през 11-и век, има около 250 монаси.

Единият от починалите е бил болен от пневмония. Той дал отрицателна проба за коронавирус, но лекарите потвърдили диагнозата чрез симптомите му, уточни за АФП архиепископ Климент Вечеря, говорител на УПЦ.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи днес за още 63 заразени в манастира, където има общо 93 потвърдени случая. В Киевско-Печерската лавра са 20 процента от случаите на коронавирус в украинската столица, където инфектираните от началото на епидемията са общо 495.

По последни официални данни в Украйна има 3102 случаи на коронавирус, а 93 души са починали.

Украинската православна църква съобщи, че всички монаси са преминали медицински прегледи и няколко от тях са били настанени в болница.
Властите засилиха изолацията на манастира, поставен под карантина, наложена след появата на първия случай. Те предвиждат да изпратят там медицински екип с рентгенова апаратура и скринингови тестове, заяви Кличко.

Миналия месец, когато украинското правителство затвори училищата и обществените места и спря транспорта, настоятелят на манастира митрополит Павел призова вярващите да се стичат в църквите, да не се страхуват от нищо и да се прегръщат дружески. Преди няколко дни обаче той нарече коронавируса по телевизията "чумата на 21-и век", отбелязва Франс прес.