/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Брекзит между премиера Тереза Мей и ЕС.
 
Край на сделката за Брекзит: Какво ще се случи с Великобритания?

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.
 
"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме", добави френският президент. В такъв случай, по думите му, "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".
 
Депутатите гласуват вот на недоверие срещу Тереза Мей

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката.
 
"Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.
БТА