432 британски депутати гласуваха срещу сделката на Тереза Мей в Камарата на общините
Британските депутати нанесоха съкрушително поражение на премиера Тереза Мей, като гласуваха с голямо мнозинство против споразумението за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС), което тя сключи с Брюксел, съобщи Ройтерс.

Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на днешното гласуване в Камарата на общините - най-тежката загуба при парламентарно гласуване, която правителство е понасяло в съвременната британска история.

Юнкер: Опасността от оттегляне на Великобритания без споразумение нарасна

Редица депутати от нейната Консервативна партия - както привърженици на Брекзита, така и на членството в ЕС - обединиха сили, за да отхвърлят сделката.
 

Преди гласуването Тереза Мей призова британските депутати да уважат резултата от референдума за Брекзит и да гласуват в подкрепа на споразумението за излизане от ЕС, което тя сключи с Брюксел, предаде АФП. "Длъжни сме да изпълним взетото по демократичен начин решение", каза Мей в препълнената зала на Камарата на общините. "Отговорността на всички нас в този момент е огромна, защото това е историческо решение, което ще предопредели бъдещето на нашата страна за поколения напред", каза Мей, цитирана от Ройтерс.
 

Тя изтъкна, че правителството й няма да подкрепи поправка, която поставя времево ограничение на действието на предпазния механизъм, благодарение на който ще се избегне установяването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзита.
 

БГНЕС


С наближаването 29 март - датата, на която Обединеното кралство е предвидено да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век. Сега не е ясно как или дори кога тя ще излезе от европейския проект, към който се присъедини през 1973 г.

Днешното гласуване сложи край на градената от Мей от две години стратегия да уреди приятелски развод с тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС след Брекзита. "Ясно е, че камарата не подкрепя тази сделка, но тазвечершният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя", каза Мей пред парламента малко след обявяването на резултата. "Трябва да потвърдим дали това правителство все още разполага с доверие в тази камара", заяви Мей.
 

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерватора Тереза Мей, след като министър-председателят изгуби ключовото гласуване на договореното от нея споразумение с Европейския съюз за Брекзит, предадоха ДПА и АП.
 

БГНЕС


"Внесох вот на недоверие към правителството", каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като "катастрофално" поражение за кабинета, посочва АФП. Обсъждането на вота ще се състои в сряда.

Защо предпазният механизъм се превърна в спорния въпрос в дебатите за Брекзит във Великобритания?
БТА