/ Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон обвини Турция, че заема враждебна позиция към партньори от НАТО и заяви, че съюзниците трябва да обсъждат проблемите открито, предаде ДПА.

В излъчено снощи интервю за телевизия Ал Джазира Макрон заявява, че иска намаляване на напрежението, но турският президент Реджеп Ердоган трябва да уважава Франция и ЕС и да избягва да прави обидни забележки.

Еманюел Макрон от Ница: Това е атака към Франция

Макрон и Ердоган се сблъскаха, след като турският президент призова за бойкот на френски стоки в отговор на речта на френския си колега, който защити свободата на словото и публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед.

В същото интервю Макрон заявява също, че разбира и уважава чувствата на мюсюлманите, които са разстроени от карикатурите, но подчерта, че неговата роля като президент е да призовава към спокойствие и да защитава правата на французите, включително правото на свободно изразяване.

Френският президент подчерта, че опитва да се бори срещу "радикалния ислям", който е заплаха за всички хора, особено за мюсюлманите.
БТА