/ Gulliver/Getty Images, архив
В знак на почит към жертвите биха камбаните на всички френски катедрали едновременно
Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди "ислямистката терористична атака" и отиде на мястото на нападението пред католическия храм, придружаван от вътрешния и правосъдния министър. Макрон заяви, че вече е пределно ясно, че страната е атакувана.

"Това е атака към Франция", каза Макрон пред базиликата Нотр Дам дьо Ница, където даде изявление за медиите по повод кървавия четвъртък.

По-рано днес две жени и един мъж бяха убити, а няколко ранени при нападение с нож в църквата. Нападения имаше и в още няколко френски града, както и в посолството на страната в Джеда, Саудитска Арабия.

Френският президент призова французите към единство и отправи апел "да не се поддават на духа на разделението". Макрон съобщи още, че за операция "Сентинел" се мобилизират 7000 войници.

По време на изявлението си за медиите пред базиликата Нотр Дам дьо Ница френският президент преди всичко пожела да изрази "подкрепата на цялата нация към католиците във Франция и извън нея", като напомни за убития от ислямисти отец Жак Хамел в църквата му в Сент Етиен дю Рувре на 26 юли 2016 г.

 

Камбанен звън огласи цяла Франция днес следобед в памет на жертвите от нападението в църква в Ница, предадоха информационните агенции.

В 15:00 ч. едновременно зазвъняха камбаните на всички католически храмове в страната, включително парижката катедрала "Нотр Дам", където все още се извършват възстановителни дейности след опустошителния пожар.