Френският президент Еманюел Макрон (вдясно) поиска от китайския си колега Си Цзинпин да „уважава единството на Европейския съюз“
Френският президент Еманюел Макрон (вдясно) поиска от китайския си колега Си Цзинпин да „уважава единството на Европейския съюз“ / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон поиска от китайския президент Си Цзинпин да "уважава единството на Европейския съюз" в момент, когато Пекин е заподозрян, че се опитва да породи разделение между европейските страни с политиката си за инвестиции, предаде Франс прес.
 
"Ние уважаваме Китай и очакваме, естествено, от нашите големи партньори също да уважават единството на Европейския съюз, както и ценностите, които той носи", каза Макрон.

Китай прие нов закон за чуждестранните инвестиции
 
Френският президент освен това отправи призив към Китай и ЕС да положат усилия за укрепване на мултилатерализма, като същевременно призна историческото съперничество между ЕС и Китай, предаде Ройтерс.
 
"Ние искаме да постигнем напредък при обновяването на мултилатерализма. Ние имаме различия, очевидно е, че в историята на човечеството силата не върви без съперничество. Никой не трябва да е наивен по този въпрос", каза Макрон. "Но ние уважаваме Китай и сме решени да водим диалог и да сътрудничим с него", допълни той.
 
Китайският лидер увери, че Европа и Китай "напредват заедно", въпреки че понякога са в състезание и призова отношенията помежду им да не са пропити с "недоверие", предаде Франс прес.

Китайският премиер обеща решителни реформи за укрепване на икономиката
 
"Разбира се има въпроси на разногласие, на съревнование, но това е едно положително съревнование. В момента ние напредваме заедно. Не трябва недоверието да ни кара да гледаме постоянно назад", каза Си.
 
Франция и Китай се обявиха в подкрепа на глобално споразумение за инвестициите между ЕС и азиатския гигант, предаде Франс прес.
 
"Двете страни подкрепят бързото сключване на амбициозно глобално споразумение за инвестициите между ЕС и Китай, включващо достъп до пазара и защитата на инвестициите в духа на взаимната изгода", се казва в общо изявление на двамата лидери.

Идва ли краят на търговската война между САЩ и Китай?
 
Това изявление идва в момент, в който американците и някои европейски страни са обезпокоени от придобивките на Китай на стария континент и упрекват Пекин, че не гарантира справедливо отношение към чуждите инвестиции на своя територия, отбелязва агенцията.
 
Китай инвестира най-малко 145 милиарда евро в Европа от 2010 г., но тенденцията е към забавяне в момент,  когато няколко държави затягат мерките, за да регламентират придобивките на Китай. И Макрон, и Си се обявиха за глобални усилия срещу "ерозията на биоразнообразието", предаде Франс прес.
 
В общо изявление двамата лидери казаха, че са против така наречените екологични престъпления, по-специално бракониерството, трафика на животински и растителни видове, застрашени от изчезване, както и срещу замърсяването с пластмаси. Двамата лидери се ангажираха да прилагат парижкото споразумение за климата във всичките му измерения и до 2020 г. да съобщят дългосрочната си стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове до средата на века.
 
Китай ще е домакин догодина на конференция на ООН за биоразнообразието, която би трябвало да бележи важен етап в защитата на околната среда.
 
Си Цзинпин призова Франция към развитие на двустранното сътрудничество в нови отрасли - финансовата сфера, изкуствения интелект и устойчивото развитие на градовете, предаде ТАСС.
БТА