/ ThinkStock/Getty Images
Законът включва разпоредби, които трябва да допринесат да се сложи край на търговската война с Вашингтон
Общокитайското събрание на народните представители прие нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., съобщиха световните агенции. Законът бе сред ключовите документи, разгледани на сесията на китайския парламент, припомня ТАСС.

Документът вдига редица ограничения, осигурява по-голяма степен на прозрачност при използването на чуждестранен капитал и би трябвало да допринесе за подобряване на инвестиционния климат за чуждестранните компании. От 2948 делегати, присъствали на церемонията по закриването на сесията, 2929 одобриха закона. Осем гласуваха "против" и осем се въздържаха, допълва ДПА.

Китайският премиер обеща решителни реформи за укрепване на икономиката

Досега чуждестранната инвестиционна дейност в Китай се регламентираше от три закона, обхващащи проекти с участието на китайски капитал, международното сътрудничество в сферата на инвестициите и дейността на компании, създадени изцяло със средства на нерезиденти.

Законът включва разпоредби, които трябва да допринесат да се сложи край на търговската война с Вашингтон, като се обезкуражат представителите на властите да притискат чуждестранни компании да предадат технологиите си, допълва АП.

Китайското правителство посочи по-рано, че законодателството ще забрани на представители на властите да използват "административни мерки", за да принуждават компании да предават свои технологии. Одобреният вариант засега не е публикуван.
БТА