Македония призна независимостта на Косово
Македония призна независимостта на Косово / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Македония признава независимостта на Косово, обяви македонският министър на външните работи Антонио Милошоски, цитиран от Франс прес.

Правителството реши да признае суверенитета и териториалната цялост на Косово, каза Милошоски след заседание на кабинета. То се проведе малко след приемането на резолюция в македонския парламент в подкрепа на независимостта на Косово. Документът бе приет с 85 гласа "за", 1 "против" и 16 въздържали се.

Македония последва Черна Гора, която също в последните 24 часа призна независимостта на Косово, отбелязва АФП. От всичките части на бившата югославска федерация единствено Босна и Херцеговина не е признала независимостта на Косово.

Сърбия смята Косово за част от своята територия и не признава обявената на 17 февруари тази година независимост. Близо 50 държави са признали Косово, между които САЩ и 22 от 27-те държави членки на ЕС, отбелязва ДПА.

САЩ приветстваха признаването на независимостта на Косово от страна на Черна Гора и Македония. Според Вашингтон решението ще е от полза за целия регион, предаде Франс прес. Признаването ще задълбочи регионалното сътрудничество, което ще е от полза за цяла Югоизточна Европа, и ще улесни интеграцията на региона в евроатлантическите структури, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Приветстваме и решението на Португалия да признае Косово по-рано тази седмица, каза Маккормак. Нарастващият брой на призналите Косово държави подчертава напредъка на Прищина в развитието на стабилно, многоетническо и демократично общество, заяви говорителят. Надяваме се през следващите месеци и други държави да признаят Косово, каза той.

Македонският посланик в Сърбия Александър Василевски бе обявен за персона нон грата и трябва да напусне Сърбия. Решението на сръбското министерство на външните работи бе взето броени часове, след като Македония призна косовската независимост.

Сръбското правителство отказа гостоприемство и на черногорския посланик в Белград Анка Войводич, след като Черна гора призна независимо Косово.