Македонците избират президент и местни органи на властта
Македонците избират президент и местни органи на властта / снимкa: БГНЕС

Гражданите на Македония гласуват на президентски и местни избори, смятани за ключов тест за демокрацията и европейското бъдеще на страната, предават информационните агенции.

  

Над 1,8 милиона гласоподаватели ще изберат новия президент на страната с петгодишен мандат, както и кметове на повечето големи градове.

 

Седем са кандидатите за президент и ако никой от тях не получи абсолютно мнозинство от гласовете, което е повече от вероятно, ще бъде организиран втори кръг на 5 април.

  

Предизборните анкети показаха, че фаворит е кандидатът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, университетският професор по политически науки Георге Иванов.

 

Далече след него се класира кандидатът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, бившият министър на вътрешните и външните работи Любомир Фръчковски, чийто резултат на практика е равен с този на кандидата на албанската партия Нова демокрация Имер Селмани.

  

Селмани е изненадата в тази кампания - той е популярен не само сред албанците, но и сред македонците и е възможно да стане първият албанец в Македония, успял да се класира на втори кръг на президентски избори. Селмани организира предизборната си кампания върху необходимостта от преодоляване на междуетническите разногласия в страната и от обединяване на усилията в полза на икономическото й развитие.

  

Мерките за сигурност в Македония бяха засилени, за да се избегне повторение на насилието, което беляза парламентарните избори през юни миналата година. В спорове между етнически албанци тогава  загина един човек и няколко други бяха ранени.