Лондонската полиция виновна за убийството на бразилски турист
Лондонската полиция виновна за убийството на бразилски турист / netinfo
Съд в Лондон призна лондонското полицейско управление за виновно за убийството на бразилски турист поради неспазване на правилата за безопасност, съобщиха световните агенции.

На 22 юли 2005 г. 27-годишният бразилeц Жан Шарл де Менезес бе заподозрян от полицаи на станция на лондонското метро, че е един от атентаторите самоубийци, направили предишния ден неуспешен опит за нападение срещу подземния транспорт в британската столица. Менезес бе прострелян и почина от раните си.

Лондонската полиция бе осъдена да плати глоба от 175 000 лири (около 260 000 евро) и да възстанови разноските по делото на сума 385 000 лири (570 000 евро). Но ръководещият операцията лондонски полицай г-жа Кресида Дик бе оневинена от съда, който заяви, че тя не носи лична отговорност.

Скотланд ярд още не е решил дали да обжалва присъдата, съобщи негов говорител. Двете главни опозиционни партии - консерваторите и либерал-демократите, незабавно поискаха шефът на Скотланд ярд Иън Блеър да подаде оставка, но той категорично отказа.

"Този случай не е дал никакви доказателства за системни пропуски на лондонската полиция", изтъкна Блеър, който изрази също "дълбоко съжаление" от случилата се трагедия. Премиерът Гордън Браун и министърката на вътрешните Джаки Смит потвърдиха, че запазват пълното си доверие в шефа на лондонската полиция.