/ iStock/Getty Images
Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн изрази съмнение, че Турция ще попречи на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, въпреки заявените възражения от страна на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, предава Associated Press.  

Всичките 30 настоящи страни-членки на НАТО, сред които и Турция, трябва да се съгласят да позволят на двете скандинавски държави да се присъединят към Алианса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че в Стокхолм и Хелзинки не са заели „ясна“ позиция по отношение на „кюрдските екстремисти“ и други групировки, които Анкара смята за терористични.
Въпреки това Жан Аселборн заяви пред германското радио Deutschlandfunk, че подозира, че Ердоган просто „повишава цената“ за членството на двете страни. „В края на деня аз съм убеден, че Турция не може да натисне спирачките“.
 
Аселборн добави, че „това ще отнеме известно време, надявам се не твърде дълго“.
 
Той припомни за изваждането на Турция през 2019 г. от водената от САЩ програма за производство на стелт изтребители F35 и възможността Анкара да получи изтребители F-16 от САЩ.
 
Associated Press