/ iStock/Getty Images
Финландия и Швеция, чието присъединяване към НАТО на този етап не е подкрепено от Турция, са отказали да удовлетворят искане на Анкара за екстрадиция на 33 заподозрени за участие в дейността на групировки, признати за терористични в страната. Това съобщава телевизионният канал TRT.
 
По данни на медията турските власти са поискали екстрадирането на „терористи от ПКК (Работническа партия на Кюрдистан) и ФЕТО“. Хелзинки и Стокхолм обаче са отхвърлили възможността да ги екстрадират в Анкара.
 
Според TRT Финландия и Швеция са отговорили отрицателно на някои от исканията, докато други са оставили изцяло без отговор.
 
Припомня се, че на 13 май президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган заяви, че все още не счита за положителна възможността Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, които според него са се превърнали в „къща за гости за терористични организации“, по-специално за членове на забранената в Турция ПКК. Ден по-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини двете страни, че открито подкрепят ПКК, като отбеляза, че мнозинството турци се противопоставят на приемането на двете страни в НАТО. Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън на свой ред уточни, че Анкара не затваря вратата за присъединяване на двете скандинавски страни към Алианса, но счита за необходимо НАТО да вземе предвид опасенията за националната й сигурност.
 
Дискусията за присъединяването на Финландия към НАТО се активизира в началото на април. Мнозинството от членовете на парламента в Хелзинки се изказаха в подкрепа на присъединяването й към Алианса. В неделя президентът Саули Нийнистьо заяви, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО. Швеция също обмисля тази възможност.
 
TRT